In verkiezingstijd monden discussies vaak uit in onverkwikkelijke 'welles-nietes'-spelletjes, dikwijls sterk gepolariseerd langs de links-rechts lijnen van het politieke spectrum. Wij stimuleren de dialoog vanuit de normen en waarden van universele mensenrechten.
Ken je dat gevoel? Aan de keukentafel of bij de barbecue wordt er gediscussieerd over situaties in het dagelijkse leven. Er wordt een straffe, grappende opmerking gemaakt over deze of gene maatregel, gevolgd door wat gemonkel. Je durft niet open te reageren want je weet dat dit kan uitmonden in een laaiende ruzie waar er niemand luistert naar andermans mening....
Of in de supermarkt, bij de kapper,... vang je een gesprek op met een racistische inslag. Je vraagt je af of je de discussie aangaat. Uiteindelijk besluit je het niet te doen want je weet hoe het gesprek zal verlopen.
Met de aankomende verkiezingen in het achterhoofd word je al moe bij het vooruitzicht dat dit soort gesprekken zal toenemen... Van mening verschillen moet kunnen, is nodig zelfs maar steeds opnieuw weerkerende beweringen weerleggen is vermoeiend. Je beseft dat je gesprekspartner vasthoudt aan zijn diepgewortelde overtuigingen en niet te overtuigen valt met feiten. Als je nog een stap verder gaat, erken je dat jijzelf ook lijdt aan 'confirmation bias', de neiging om enkel die informatie op te slaan die strookt met je eigen denkkader. Is de dialoog dan steeds gedoemd om spaak te lopen? Wij denken van niet.
Onze boodschap of oproep: niet opgeven, blijven praten! Een goed inzicht in hoe mensen, jezelf incluis, meningen vormen, ze koesteren en door dik en dun verdedigen is een eerste stap. Dan kan je met een aantal goed doordachte vragen een andere dynamiek creëren en de relevantie van mensenrechten in onze samenleving aantonen. Op https://toolkit.mensenrechten.be vind je onze communicatietips om moeilijke gesprekken die andere wending te geven. Succes ermee!